EtusivuAjankohtaistaHertsikan ala-asteen oppilaat vaikuttavat: Mielipidekirjoituksia ja vaikuttamisjulisteita

Hertsikan ala-asteen oppilaat vaikuttavat: Mielipidekirjoituksia ja vaikuttamisjulisteita

Hertsikan ala-asteen syksyn 2022 ilmiöviikkojen teemana oli vaikuttaminen. Oppilaat tutustuivat kansalaisen vaikuttamisen väyliin ja harjoittelivat vaikuttamista itse sanoin, kuvin ja toimin:

SOTKUISET SÄHKÖKAAPIT

Monissa paikoissa Herttoniemessä on sähkökaappeihin maalattu hienoja maalauksia eläimistä.  Matkalla kauppaankin näen paljon sähkökaappeja ja melkein kaikki ovat töherrettyjä ja hienot eläinten kuvat ovat sotkussa.

Sähkökaappeja ei kannattaisi sotkea, koska siistin sähkökaapin näkemisestä tulee paljon kivempi mieli kuin sotkuisen ja töherretyn näkemisestä. Lisäksi kaapin kuvan tekijälle tulee kurja olo, jos hän näkee oman työnsä töherrettynä.

Mieti, vaikka kun olit kaverin kanssa pienempänä rannalla ja teitte hiekkakakkuja ja kaveri rikkoi hiekkakakkusi. Tuntuiko se kivalta? Onko se muka sinun hyödyksi tuhota toisen työ? Älä sotke toisen työtä!

Pauliina S. 4-6r

Voisko ihmiset lopettaa roskaamisen?  

Koska se ei näytä kivalle, kun kadut on likaiset ja puiston penkit. Roskat kuuluu roskikseen, koska jos sinä heität ne mereen, niin kalat saattaa kuolla turhaan ja ilma saastuu. Pullot ja tölkit voi viedä kauppaan. 

Kun viet roskat aina roskiin, niin et saastuta ympäristöä, ja jos sinulla on vaatteita joita et käytä, niin vie ne vaikka kirpputorille. Ja jos on jotain muuta turhaa niin myy ne. Olis kiva ainakin myydä ne. KIITOS. 

Olavi N. 1-3a 

Miksi me roskaamme?

Ihmiset roskaavat liikaa. Muistakaa että roskat menevät luontoon. Roskaaminen ei ole hyvä. Eläimet syövät roskia ja kuolevat. Roskia on helppo heittää maahan mutta se on huono eläimille.

Oiva P. 1-3a

ROSKAT TUHOAVAT MAAILMAA

Onko roskaaminen sinustakin turhaa? Minun mielestäni on, sillä se ei auta ketään.

Joten se olisi hyvä lopettaa. Me voimme kaikki vaikuttaa siihen.

Meidän pitää vain mennä roskikselle ja heittää roskat sinne.

Iiris J 1-3a

Ei saa roskata

Ei saa roskata. Se tappaa luontoa joka päivä. Roskat valtaa puolet maailmasta ja monet eläimet kuolevat roskiin. Yritetään tämä lopettaa. Tää ei oo kivaa. Tiet on tosi likaisia ja siella ei oo kivaa kävellä koska roskat ei oo kivoja.

Emilia R. 1-3a

KOULURAKENNUS JA PIHA

Koulurakennuksesta pitää huolehtia, jotta kaikilla on kiva olla.

Pihan pitää olla viihtyisä ja hyväkuntoinen, jotta oppilailla on tekemistä ja hyvä olla. Toivomme, että koulun aluetta ei roskattaisi eikä rikottaisi tai tuhrittaisi.

Koulun pitää olla tilava ja iso koska oppilaita on paljon. Koulun luokkatilojen pitäisi olla sopivat oppilaitten määrään verrattuna. Koulun seinien ja lattian pitää olla hyvässä ja kestävässä kunnossa, jotta koulussa pystyy olemaan. Koulussa pitää olla tarpeeksi vessoja. Me olemme tulevaisuus! Ansaitsemme hyvää opetusta ja mukavan koulurakennuksen!

Aida ja Inari 4-6m

RUOKAHÄVIKKI HUS! 

Ruokahävikistä ei ole mitään hyötyä. Kannattaa saada ruoka syötyä. Ota sopivasti äläkä liikaa, jotta ruokaa ei mene roskiin. 

Sitten maailma hymyilee, ja muutkin. Jotta muillekin riittää. Ja maailma kiittää. Ja jos et heitä ruokaa roskiin niin nälänhätäisillekin riittää. Ja maailma kiittää. Tässä oli tämä ruokahävikistä. Toivottavasti et enää heitä ruokaa roskiin. 

Alvar ja Riku 1-3a

Oletko koskaan pelannut jalkapalloa?

Jos olet, niin ajattele, kuinka vaikeaa on, kun ei ole kunnon kenttää. On tosi ärsyttävää, kun pallo pomppii ja kimpoilee koko ajan. Koulun pihamme hiekkakentällä on paljon korkeuseroja ja eri kokoisia kiviä. Kentällä on myös paljon käpyjä. Ymmärrän, että niitten tuloa ei voi estää, mutta jos kentän kerran kunnostaisi, käpyjä ei olisi vähään aikaan niin paljon.

Olisi erittäin hienoa, jos kentän korkeuserot voisi jotenkin minimoida. Sateella kentälle valuu vettä ja siihen tulee leveitä ja matalia koloja. Monilla Helsingin kouluilla on hienot tekonurmikentät ja on epäreilua, että hiekkakenttäämme ei ole kunnostettu. Pelaamme jalkapalloa lähes joka päivä ja joka välitunti, joten kentän kunnostus olisi tärkeää. Lasten on tärkeä liikkua, mutta jos siihen ei ole mahdollisuuksia tai ainakaan kivoja mahdollisuuksia, se ei ole hauskaa.

Markus J. 4-6r

Älä kiusaa

Oletko koskaan kiusannut tai tullut kiusatuksi? Jos tunnet olosi kiusatuksi, kerro heti jollekin luotettavalle aikuiselle, koska se helpottaa oloa. Jos kiusaaminen jatkuu pitkään kannattaa kertoa myös opettajalle, joka voisi jutella kiusaajien vanhemmille. Jos olet kiusannut joskus jotakuta, lopeta se ja kerro mahdollisista huolistasi.

Jos ketään ei kiusattaisi, niin kaikilla olisi mukavaa ja kiva olo.

Saimi, Iiris ja Olga 4-6m

Tuoreimmat

SEURAA SOMESSA