EtusivuHerttoniemiHistoriapolkuHistoriapolku: vuosi 1914

Historiapolku: vuosi 1914

5. Varautumista sotaan: Maalinnoitus 1914

Syksyllä 1914 venäläiset aloittivat Helsinkiä puolustavan maalinnoituksen rakentamisen Herttoniemessä. Kivestä ja maa-aineksista tehtyjä valleja on selvimmin näkyvissä Rajakallioilla Herttoniemen urheilukentän pohjoispuolella hyppyrimäen ympärillä.

Maalinnoituksen tarkoituksena oli torjua mahdollinen Saksan hyökkäys Venäjälle Suomen kautta. Vuoden 1914 kenttälinnoitteista luovuttiin kuitenkin hyvin nopeasti. Seuraavana vuonna aloitettiin uuden kenttälinnoituksen teko kauemmaksi Helsingin keskustasta ja Herttoniemen linnoitteet jäivät viimeistelemättä. Syynä uusien kenttälinnoitusten rakentamiseen kauemmaksi oli mm tykkien kantomatkan kehittyminen niin, että uudemmilla tykeillä pystyttiin ampumaan kenttälinnoituksen ulkopuolelta Helsingin keskustaan asti.

Kolme tykkipatteristoa Portimonpolun itäpuolella, entisen Kettukujan seurakuntatalon kohdalla ja Viikintien ja Itäväylän liittymäalueella on hävinnyt, samoin useita asemia. Roihupellon reunassa Laippatien eteläpuolella on toinen säilynyt asema-alue.

Vuonna 1915 Eliel Saarisen Suur-Helsingin asemakaava-hahmotuksesta alkoi Herttoniemen suunnitelmallinen rakentaminen, joka oli kiihkeimmillään 1950-luvulla.

Lue lisää: Laine Sirkku (1996) ensimmäisen maailmasodan aikainen maalinnoitus Helsingissä. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisuja 1996:3.

Linkkejä: http://www.novision.fi/viapori/1914.htm

Tuoreimmat

SEURAA SOMESSA