EtusivuHerttoniemiHistoriapolkuHistoriapolku: 1920-luku

Historiapolku: 1920-luku

6. Kaupunkilaisten maalaiselämää: Kivinokka 1920-luvulla

Vanhankaupunginlahden saaret ja rannat toimivat 1910- ja 1920-luvuilla helsinkiläisen työväestön kesänviettopaikkana ja terveellisen maalaisilman ja maalaiselämän nautintapaikkana. Esimerkiksi Kivinokan kärjessä oli 1920-luvun alussa kesäisin jopa sadan telttakunnan ja havumajan leiri, josta soutamalla käytiin Helsingissä töissä.  

Kivinokasssa oli myös tanssilava, jossa soittaneesta ryhmästä syntyi Dallape-orkesteri. Alkoholin nauttiminen oli Kivinokassa kiellettyä jo ennen kieltolain aikaa, vaikka kerrotaankin Dallapeen soittaneen rumpujen puutteessa pirtukanistereilla tahtia. 

Vapaa kesästä nautiskelu päättyi vuonna 1926 kun aluetta vuokrannut Brändö-yhtiö ei uusinut vuokrasopimusta. Poliittinen radikalismi lisääntyi ja syytteitä luettiin mm. punakaartien uudelleen perustamisesta ja porttikieltoja alueelle annettiin mm ampumaharjoittelusta pistoolilla.

Vuonna 1927 Kivinokka siirtyi Helsingin kaupungille ja sinne perustettiin kansanpuisto. Teltat ja purettavat mökit muuttuivat toisen maailmansodan jälkeen nykyisenkaltaisiksi kiinteiksi rakennelmiksi.   

Lue lisää: Helsingin kaupunginmuseo (1999) Nokea ja pilvenhattaroita. Helsinkiläisten ympäristö 1900-luvun vaihteessa. Narinkka 1999. Gummerus. 

Tuoreimmat

SEURAA SOMESSA