7. Teollisuutta ja lähiöitä 1950-lukulaisittain
Länsi-Herttoniemen ja Siilitien lähiöt rakennettiin purkamaan kasvavan Helsingin asuntopuutetta. Alueen kehittyminen pääsi vauhtiin vuoden 1946 suuren alueliitoksen jälkeen. Herttoniemen rannassa toimi öljysatama ja teollisuutta. Paasivaaran margariinitehtaan ruokalaksi rakennettu, nykyinen asukastalo Ankkuri, on tyypillistä 1950-luvun arkkitehtuuria.
Länsi-Herttoniemen perusasemakaava perustuu luonnonmuotojen seuraamista ja korostamista painottavaan, 1900-luvun alun puutarhakaupunki-ihanteista kehittyneeseen näkemykseen. Länsi-Herttoniemen asemakaava syntyi 1950-luvun alussa vielä sirottelemalla kerros- ja pientaloja maastossa kiemurtelevien katujen varsille 1950-luvun puolivälissä asemakaava-ihanteet muuttuivat. Siilitie pitkine talorivineen ja tornitaloineen on jo saanut varhaisia vaikutteita uudesta kaupunkisuunnittelusta.
Länsi-Herttoniemen rakennuksista mainitaan Ahmatien ala-aste, joka ylimmässä suojeluluokituksessa. 1951-1952 rakennetun koulun suunnittelun lähtökohtina olivat vaikean maaston hyväksikäyttäminen ja rakennuksen mittakaavan saattaminen sopusointuun sekä käyttäjien että ympäröivän omakotiasutuksen kanssa. Osa luokista sai valoa kahdelta suunnalta, tätä teemaa kehitettiin vuosikymmenten ajan.
Herttoniemen rannassa toiminut Paasivaaran tehdas muistetaan hajupäästöistä. Nyt tehtaasta on muistona nykyisen asukastalo Ankkurin lisäksi viereinen päiväkotina toimiva rakennus.
Lue lisää: Suomen rakennustaiteen museo (1994) Sankaruus ja arki Suomen 50-luvun miljöö.