EtusivuTalviuintiHerttoniemen Hylkeet lisääntyvät ja nuorentuvat

Herttoniemen Hylkeet lisääntyvät ja nuorentuvat


Talviuinnin suosion kasvu näkyy Tuorinniemen talviuintipaikallakin. Paikkaa vuokraavan Herttoniemi-seuran talviuimarijäsenten, ’Herttoniemen Hylkeiden’ määrä on miltei tuplaantunut reilussa vuodessa. Jäsenmäärän lisääntymisen ohella Hylkeet ovat myös nuorentuneet: talviuinnin harrastajat ovat nyt useimmiten alle nelikymppisiä. Enemmistö Herttoniemen Hylkeistä on edelleen naisia.

Loppuvuodesta 2021 toteutetun jäsenkyselyn mukaan Tuorinniemen talviuimareiden suurin ikäryhmä on nyt 26-40-vuotiaat, kun se vuosi sitten oli 56-70-vuotiaat. Toiseksi suurimmaksi ikäryhmäksi nousi 41-55-vuotiaat; 71-85-vuotiaiden osuus oli pudonnut yhdeksästä viiteen prosenttiin, ja alle 25-vuotiaita on edelleen mukana vain muutama. Enemmistö eli noin 80 % talviuimareista on naisia, ja he asuvat Herttoniemenrannassa, Laajasalossa tai Länsi-Herttoniemessä.
”Mahtava mahdollisuus talviuintiin näin lähellä.”

Yli 60 % ilmoittaa käyvänsä uimassa 1-2 kertaa viikossa. 3-4 kertaa viikossa uivia oli 17%, 5-7 kertaa viikossa uivia 6%. 13% käy uimassa kerran tai kaksi kuussa, ja 3% kerran tai pari kaudessa.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoi harrastaneensa talviuintia 1-5 vuotta. Vasta aloittaneita oli 14 %. 6-10 vuotta talviuintia harrastaneita oli 9%, 11-15 vuotta uineita 8%. 13 %:lla Hylkeistä on talviuintikokemusta yli 15 vuoden ajalta.
”Oikein hyvä talviuintipaikka! Olen käynyt nyt vuoden verran ja kaikki toimii hienosti.”

Koronapandemia ei kovin paljon haitannut talviuintiharrastusta, vaikka Tuorinniemen pieniin pukukoppeihin joutuikin joskus jonottamaan. Yli puolet kyselyn vastaajista oli sitä mieltä, että ruuhkat eivät haitanneet tai niitä ei ollut, mutta kolmanneksen mielestä ne haittasivat uintiharrastusta ainakin vähän. Monet olivat aloittaneet talviuintiharrastuksen vasta viime kaudella, joten heillä ei ollut kokemusta aiemmasta.
”Jos koronatilanne taas pahenee, mielellään verkon kautta varattavat ajat pukuhuoneisiin.”

Tuorinniemen talviuintipaikka sai Hylkeiltä yleisarvosanan 4,1 (asteikolla 1-5 jossa 5 on paras). Huonoimman arvion (3,6) sai pukukoppi, jonka pienuutta moitittiin myös avovastauksissa. Arviot olivat hieman kriittisempiä kuin edellisenä vuonna.
”Pukuhuoneet ovat siistit, mutta uimareiden määrään nähden pienet.”

Vähemmällä käytöllä ollut miesten pukukoppi muutettiin kaudella 2020-21 unisex-käyttöön. Uusi käytäntö sai sekä kehuja että moitteita. Varsinainen ongelma Tuorinniemessä kuitenkin on pukutilojen pienuus.
”Unisex-pukkarin voisi merkitä selkeämmin, jolloin esim. mies/nais-pariskunnat voisivat käyttää sitä yhtä aikaa. Nyt naiset eivät muutenkaan aina tunnu uskaltavan mennä sinne, vaikka tilaa olisi.”

Muissa kommenteissa vastaajat antoivat paikan ylläpitäjille ja vapaaehtoisille runsaasti kiitoksia. Monet arvostavat lähellä sijaitsevaa ulkoliikuntapaikkaa, johon on helppo mennä. Pukukoppien pienuutta valitettiin monissa vastauksissa, ja toivottiin enemmän ja isompia pukeutumistiloja. Tehokkaampi pumppu olisi tarpeen, jotta avanto olisi talvella isompi, ja saunaa ja suihkua toivottiin myös.
”Olen kiitollinen paikan ja palvelun olemassaolosta ja että asioista kommunikoidaan, jäseniä kuullaan, paikat pidetään kunnossa jne”

Herttoniemen Hylkeiden vuoden 2021 jäsenkyselyn raportti

Tuoreimmat

SEURAA SOMESSA