EtusivuKannanotot ja lausunnotKannanotto Herttoniemen liikuntapuiston tilanteeseen

Kannanotto Herttoniemen liikuntapuiston tilanteeseen

Herttoniemi-seura ja kuntoliikuntaseura Herttoniemen Syke ovat huolestuneita tiedosta, jonka mukaan Herttoniemen liikuntapuistoon suunnitellaan pesäpallokenttää, joka vaarantaisi kentän muun käytön.

Haluaisimme, että monien lajien ja liikuntamuotojen harrastamisen mahdollistava Herttoniemen urheilukenttä voisi tukea kaupunginosamme ja sen lähiympäristön asukkaiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä tulevaisuudessakin. Olemme huolestuneita, jos urheilukentälle suunniteltu pesäpallokenttä tulee supistamaan lajeja ja liikuntaharrastuksia sen alueella, ja siten vähentämään ihmisten liikkumista.

Pesäpallo ja jalkapallo vaativat erilaiset pinnoitteet kenttään, joten sama kenttä ei voi palvella molempia lajeja.

Urheilukentällä ja sitä välittömästi ympäröivillä ulkoiluteillä, nurmikolla, tenniskentillä, ns. pikkukentällä harrastetaan liikuntaa paljon enemmän kuin mitä kentän virallisesti jaetut harjoitus- ja peliajat kertovat.

Seurojen pelien ja harjoitusten lisäksi joukkueet, perheet ja yksityiset henkilöt käyvät siellä pelaamassa, juoksemassa, venyttelemässä, voimistelemassa, työntämässä kuulaa, heittämässä keihästä ja tietenkin juoksemassa radalla ja hyppäämässä pituutta.

Lisäksi ympäristö on vilkas kävely- ja pyöräilyreitti. Vanhempi väki on ottanut sen omakseen, koska urheilukenttää kiertävän tien varrella on penkkejä levähtämistä varten. Niitä saisi olla lisääkin heitä varten ja mm. seniorien kuntoiluvälineitä on toivottu.

Olemme kokeneet, että jalkapallosta innostuneille lapsille on ollut arvokasta päästä kokeilemaan lajia lähiseuran, Herton jalkapallokouluissa ja juniorijoukkueissa. He ovat voineet rohkaistua ja luoda kontakteja toisiin lapsiin lähiympäristössään. Samalla lasten vanhemmat ovat verkostoituneet, joka on lisännyt yhteistä vastuuta alueen lapsista.

Tosin valitettavasti viime kaudella Herton juniorijoukkueet eivät saaneet omalta lähikentältä yhtään harjoitusvuoroa. Sen seurauksena kolme joukkuetta (-06, -07, -08 synt.) lopetti toimintansa. Toivommekin, että harjoitusvuorojen jakamisen periaatteita muutetaan niin, että pienimmät pelaajat saisivat ehdottomasti harjoitella lähikentällään. Näin myös ne, joiden vanhemmilla ei ole mahdollisuutta kuljetuksiin, voisivat harrastaa jalkapalloa.

Olemme niin ikään huolestuneita alueen kahden koulun mahdollisuudesta käyttää kenttää liikuntatunneilla, jos sinne tulee pesäpallokenttä, joka karsii yleisurheilumahdollisuudet. Moni saa kokeilla yleisurheilua ainoan kerran elämässään koulun liikuntatunneilla, jota pidämme monin tavoin tärkeänä. Herttoniemen yläasteella on liikunta/ jalkapallopainotteinen luokka, joka heijastaa koko kouluun kiinnostusta liikuntaa kohtaan. Soisimme sen jatkuvan.

Varsinaisen liikunnan lisäksi Herttoniemen urheilukenttä on tarjonnut kokoontumisalueen herttoniemeläisille tapahtumille. Mainittakoon jokavuotinen Herttoniemi-päivä ja monet koulujen liikuntatapahtumat.

Tuomme esiin myös huolemme siitä, että pesäpallokenttä peleineen olisi turvallisuusriski kentän ympärillä liikkuville lukuisille ulkoilijoille, jos sen ympärillä ei ole riittävästi suoja-aluetta ja turvaverkkoja.

Näemme, että Myllypurossa, jonne pesäpallokenttä on jo kertaalleen suunniteltu, liikuntaviraston toimeksiannosta (SITO v 2010), sille olisi yhtä hyvä ja väljempi ympäristö. Tämän kentän rakentaminen ei poistaisi kenenkään lähiliikuntapaikkaa, vaan lisäisi kaupunkilaisten monipuolisia liikuntamahdollisuuksia.

Saamamme tiedon mukaan myös pesäpalloseura Roihun mielestä Myllypuro olisi hyvä sijainti kentälle. Viittaamme Myllypuron kohdalla myös keskusteluihin liikuntaviraston suunnittelupäällikkö Antti Salaterän kanssa, joissa hän on kertonut kyseisen SITOn suunnitelman olevan edelleen toteutettavissa Myllypuroon. Liitämme kyseisen suunnitelmakartan lausuntoomme.

Myllypurossa pesäpallokentälle olisi paljon isompi alue käytettävissä. Siitä olisi hyötyä mm. mahdollisia katsomoita suunniteltaessa. Julkiset liikenneyhteydet ovat Myllypuroon erinomaiset ja autojen paikoitus olisi siellä paremmin järjestettävissä.

Herttoniemi-seura ry
Hilkka Helsti, pj
Riitta Malve

Herttoniemen Syke ry
Marika Luoso

Tuoreimmat

SEURAA SOMESSA