EtusivuViljelypalstatViljelijäkirje 3 / 2020

Viljelijäkirje 3 / 2020

Palsta-alue alkaa taas täyttyä ahkerista palstaviljelijöistä, linnut tuovat kevätkonserttinsa ja kasteluvettä odotetaan kuumeisesti. On palstaviljelijän kylvö- ja istutuskausi aluillaan!

Nyt on aika taas kerrata yhteisiä asioita:

Olkipaalit:  Minnan FB:ssä organisoima, valtavan suosion saanut olkitilaus tulee ensi viikolla. Toimikaa ohjeiden mukaan, jotta saamme oljet jaettua nopeasti. Myös erilaisia lantatilauksia ja toimituksia infotaan FB:ssa, kannattaa seurata.

Kasteluvesi kytketään, kun yöpakkaset ovat nyt hellittäneet ja letkut ja hanat on saatu tarkistettua talven jäljiltä, noin kahden viikon kuluessa. Letkut ovat hauraita. Varothan, ettet vahingoita niitä kulkiessasi ja etkä vedä niitä kovalla voimalla. Kasteluvettä saat kannulla lammesta, jos tarvitset ennen kastelujärjestelmän kytkentää.

Siivoustalkoot, jossa kukin siivoaa palstaltaan turhat puu-, metalli- ja muovitavarat sekä sekajätteeseen kuuluvat tavarat järjestetään myös tänä keväänä. Jos voimia jää, myös lähiympäristössä lojuvat roskat kannattaa kerätä pois.  Talkoovälineet (kärryt, pussit, pihdit) ovat käytettävissä lauantaista 16.5 klo 9:00 sunnuntaihin 17.5. 20:00.

-Toimimme viimevuotisen hyväksi havaitun toimintamallin mukaan: lajittele tavarasi merkittyihin läjiin kevyenliikenteen väylän ja hiihtoladun sillan risteyksessä. Voit ottaa läjistä tarvitsemiasi tavaroita, eli kierrätämme kaiken käyttökelpoisen. Kasvinjätteille, joita et voi kompostoida palstallasi, tehdään kesäkuun alkupuolella kompostit. Jätteisiin kasvinjätteitä ei saa tuoda! Talkoissa ei ole tarjoilua, tiedät syyn.

Työkalulaatikko on sijoitettu vanhan puolen ilmoitustaulun lähelle. Laatikon lukkoon käy puuceen avain. Avaimia saa ostaa Jerzyltä, puh. 040 727 5969 ja s- posti  jgogulsk@gmail.com.  Avaimen hinta on 7,5 €.

Laatikossa on erilaisia työvälineitä talikosta sirppiin ja kuokkaan.  Toimintaohje on palauttaa lainatut työkalut iltaisin laatikkoon, jotta ne ovat kaikkien käytettävissä myös seuraavana päivänä. Parhaiten saat selville, mitä laatikossa on, kun käyt katsomassa siellä. Voit myös lahjoittaa työvälineitä, jos sinulla on ylimääräisiä tai lopetat viljelyn.

Mustaherukan äkämäpunkit: Kerää äkämäsilmut pois ja laita ne suljetussa pakkauksessa, esim. muovipussissa sekajätteeseen, kuten Anna Merikari FB:ssa neuvoi.

Jos aiot lopettaa viljelyn, ilmoita siitä välittömästi palstavastaavalle. Teemme kesäkuun 1. viikolla palstakierroksen ja viljelemättömien palstojen viljelijöihin joudutaan ottamaan yhteyttä ja selvittelemään viljelemättömyyden syitä. Jonossa on yli 30 viljelemään haluavaa, joten pidäthän palstasi kunnossa tai puolitamme sen yhteisymmärryksessä tai sitten vain luovut siitä, jos et syystä tai toisesta hoida sitä.   Pelkkä laskun maksamatta jättäminen ei riitä eroilmoitukseksi.

– Osuuspankin rahallisella avustuksella on saatu palkattua kaksi nuorta kaksiviikkoiseen kesäduuni-rupeamaan. Valitut nuoret tulevat auttamaan perusparannustöissä mm. palstamerkkien ja -tolppien uusimisessa, kompostien rakentamisessa ja ilmoitustaulun alueen kunnostuksessa. Yritämme myös saada luonnossuojelualueen varjoisat palstat tuottamaan satoa yhteiseen käyttöön, istuttamalla esim. raparperia. Myös värjäyskasvien viljelyä pyritään edistämään. Jos sinulla on ehdotuksia, ota yhteyttä Kaijaan.

Kevätterveisin Minna, Erja ja Kaija

Tuoreimmat

SEURAA SOMESSA