EtusivuViljelypalstatVILJELIJÄKIRJE 8/2020

VILJELIJÄKIRJE 8/2020

Hei kaikki palstaviljelijät!

Ensi yöksi luvataan Keski-Suomeen jo hallaa! Onneksi ei vielä etelään. Syksy on kuitenkin edessä. Fastholmassa satoa on korjattu pitkin kesää ja toivottavasti syksy on pitkään lämmin ilman halloja. Palsta-alue kukoistaa keltaisena, kun syyskukkijat ovat asialla.

Vieraslajit sekajätteeseen! Ihaillessasi syksyn loistoa on syytä varmistaa, että palstallasi ei kasva vieraskasveja. Vanhan puolen ilmoitustaulun maisemissa on vieraslajioppaita, joista voit tarkistaa, mistä on kyse. Vieraslajeista alueella esiintyvät lupiini, jättibalsami ja koristepiiskuista kanadanpiisku. Jättibalsamin keräykseen järjestetyt talkoomme toivat paikalle vain muutaman henkilön. Osin syy oli myöhäisellä ilmoitusajalla. Koristepiiskujen, erityisesti kanadanpiiskun torjunta on juuri nyt ajankohtaista.

Kerää kukinnot ja vie ne pois taloyhtiösi sekajätteeseen, josta ne menevät polttoon. Helposti homma käy, kun tulet ensi sunnuntaina ostamaan hunajaa, varaat toisenkin kassin mukaasi ja keräät siihen piiskujen kukat. Jos jaksat, voit myös kaivaa juurakon saman tien. Kompostiin kukintoja eikä juurakoita ei saa laittaa, koska ne leviävät sieltäkin. Piiskut leviävät palstoilta lähialuille ja siksi viljelijä on velvollinen ne poistamaan.

Palstoilla tuotettua Fastholma-hunajaa saatavana!
Saimme uuden mehiläistarhurin, joka laittoi seuraavan viestin (lyhennetty) Facebookiin: ”Tämän kesän hunaja on kerätty ja se lingotaan astioihin ensi viikon alussa (arvio n.30 kg 2 mehiläispesästä).
Sunnuntaina 30.8 klo 14-15.30 on mahdollista tulla ostamaan vanhan ilmoitustaulun luota. Hunajapurkkeja on kahta kokoa: 250g lasinen 5 euroa ja 450g muovinen 8 euroa. Mukana myös viime vuoden tattarihunajaa (tattari kukkii nyt vielä) ja Herttoniemen kartanolta hunajaa. Terveisin mehiläishoitajat Markku Pöyhönen ja Arto Pesonen”. Tervetuloa!

Miten korona on vaikuttanut palstaviljelyyn? Korona on hallinnut ajatuksiamme ja toimiamme koko kevään. Aktiivisuus palstoilla oli alkukesästä tosi korkealla ja viljely toimi useimmilla meistä henkireikänä, kun niin moni muu harrastus tai toimi peruuntui. Palstat kukoistivat ja porukka viihtyi alueella.

Koronasta huolimatta saimme Jertzin ja kesätyöntekijöiden kanssa uudistettua palstamerkit ja teimme kompostin kaikkien käyttöön. Kompostia onkin täytetty ilahduttavasti. Alkukesän asioista löytyy juttua Herttoniemeläinen 2020 -lehdestä.

Toisaalta sain myös yhteydenottoja vaikeuksista kulkea ja vanhusten hoitovelvoitteista. Palstojen viljelemättömyyttä katsottiin vähän läpi sormien. Useilla palstoilla palstan ja käytävien hoito on koko kesän jäänyt vaatimattomaksi. Nyt kannattaakin itse kunkin pohtia, pystyykö jatkamaan palstaviljelyä. Jos ei jaksa, pysty tai halua, kannattaa ilmoittaa siitä palstavastaavalle (kaija.tuiskula@gmail.com) mahdollisimman pian. Jonossa on nyt, ehkä koronastakin johtuen, paljon innokkaita viljelijäkandidaatteja.

Ystävällisin sadonkorjuuterveisin

Kaija Tuiskula
palstavastaava, 0400 693 686

PS. Jos olet kiinnostunut palstavastaavan hommista, tilaisuutesi on nyt! Ilmoita halukkuudestasi, niin pääset
hommaan. Minä katson tehneeni osuuteni 😊.

Tuoreimmat

SEURAA SOMESSA