Vuoden 2014 ympäristötaidekohde on Herttoniemen duunarit

27

Ympäristötaideteos –kunniakirja 2014 annetaan kuvataiteilija Sirpa Hynniselle ja kuvataiteilija Vesa-Ville Saariselle teoksesta Herttoniemen duunarit.

Taiteilijat Sirpa Hynninen ja Vesa-Ville Saarinen ovat luoneet Herttoniemen yritysalueelle laajan, kadunkyltteihin liittyvän teoskokonaisuuden. Teos sijoittuu Itäväylän, Sahaajankadun ja Linnanrakentajantien rajaamalle noin 1,5 kilometrin mittaiselle alueelle, jossa on erilaisia ammattiin viittaavia kadunnimiä.

Herttoniemen duunarit koostuu lähes kuudestakymmenestä erilaisesta siluettikuvasta, jotka esittävät ihmishahmoja työkaluineen. Jokainen hahmo liittyy alla olevaan kadunnimikylttiin: esimerkiksi Sahaajankadun kyltin yläpuolella on suurta sahaa pitelevä työmies- tai nainen. Työkalut ovat suuria verrattuna ihmishahmoihin, mikä irrottaa kokonaisuuden realismista. Hahmot työkaluineen viittaavat myös alueen historiaan.

1940-luvulla käyttöönotettu Herttoniemen teollisuusalue on yksi Helsingin suurimpia yritysalueita. Alueella asuu tällä hetkellä muutama kymmenen henkilöä, mutta siellä on yli 10 000 ihmisen työpaikka. Alueella sijaitsee merkittävä autokaupan keskittymä, rautakauppoja sekä muun muassa pakkaus- ja vaatetusalan yrityksiä.